Samen handwerken aan monumentaal wandkleed

Donderdag 5 september 2024, van 10:00 tot 12:00 | Elke week | de Bibliotheek Houten-Centrum

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Onder begeleiding van een creatieve vrijwilliger kun je deze ochtend een deel van het monumentaal wandkleed komen quilten en borduren. Materiaal wordt verzorgd.

Samen handwerken

Samen met de lokale bevolking in de gemeenten Houten en Vijfheerenlanden wordt gewerkt aan een momentaal, verhalend wandkleed. Hierin wordt de provinciale geschiedenis in relatie tot het slavernijverleden op artistieke wijze verbeeld. Een deel van het wandkleed (5 x 2,5 meter) staat in juli, augustus en september in de Bibliotheek Vianen klaar om 'aangekleed' te worden.

Doe ook mee aan dit unieke project en kom deze zomer samen handwerken in de Bibliotheek!

  • Donderdagochtend tussen 10:00 en 12:00 uur
  • In de Bibliotheek Houten-Centrum
  • Materiaal is aanwezig
  • Onder begeleiding van een creatieve vrijwiliger
  • Quilten of borduren 
  • Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig

Contact

Vragen over dit project? Of begeleid je ook graag inwoners deze zomer bij het handwerken? Neem contact op met programmamaker Jipke Lezwijn, 06 39 26 49 88.


Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden

De kennis en het bewustzijn van het slavernijverleden van Nederland en de doorwerking daarvan in onze tijd zijn in de afgelopen periode sterk toegenomen. Een initiatief dat hier op een verbindende manier aan bijdraagt, is het project ‘Draden van ons Nederlandse slavernijverleden’. In de periode 2024-2026 realiseert stichting Villa Maecenatis in iedere provincie van Nederland een monumentaal, verhalend wandkleed. Hierin wordt de provinciale geschiedenis in relatie tot het slavernijverleden op artistieke wijze verbeeld. Lokaal historisch onderzoek levert hiervoor steeds de bouwstenen.

Deze zomer is de provincie Utrecht aan de beurt om aan de slag te gaan met het wandkleed en de Bibliotheek Vianen is een van de locaties waar inwoners kunnen werken aan een deel van het wandkleed. Het doek staat in ieder geval in de maanden juli en augustus in de Bibliotheek Vianen, maar zal blijven staan tot het af is.

Aansluitende activiteiten

Het project is opgezet in samenwerking met het Museum Vianen, waar van 23 juni tot 24 november de tentoonstelling Marcel Pinas – Isan Corinde – Hedendaagse kunst uit Suriname, Thema: Healing te zien is.

Vanaf 1 juli is op de bovenverdieping van de Bibliotheek Vianen een mini-tentoonstelling te zien in het verlengde van de tentoonstelling in het Museum. In de etalage is al een indruk te zien van deze tentoonstelling.