Opening project Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden

Zaterdag 29 juni 2024, van 10:30 tot 15:00 | de Bibliotheek Vianen

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

We openen het project 'Draden van ons Nederlands Slavernijverleden' feestelijk met Surinaamse hapjes en een workshop tuften en punchen door Anneke Delissen. De opening is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Programma

  • 10:30 uur - Inloop
  • 11:00 uur - Opening door directeur Gert Staal (de Bibliotheek Lek & IJssel) en wethouder Kees Bel (Gemeente Vijfheerenlanden)
  • 11:30 uur - Doorlopende workshop tuften en punchen door Anneke Delissen
  • 15:00 uur - Einde

Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden

De kennis en het bewustzijn van het slavernijverleden van Nederland en de doorwerking daarvan in onze tijd zijn in de afgelopen periode sterk toegenomen. Een initiatief dat hier op een verbindende manier aan bijdraagt, is het project ‘Draden van ons Nederlandse slavernijverleden’. In de periode 2024-2026 realiseert stichting Villa Maecenatis in iedere provincie van Nederland een monumentaal, verhalend wandkleed. Hierin wordt de provinciale geschiedenis in relatie tot het slavernijverleden op artistieke wijze verbeeld. Lokaal historisch onderzoek levert hiervoor steeds de bouwstenen.

Deze zomer is de provincie Utrecht aan de beurt om aan de slag te gaan met het wandkleed en de Bibliotheek Vianen is een van de locaties waar inwoners kunnen werken aan een deel van het wandkleed. Het doek staat in ieder geval in de maanden juli en augustus in de Bibliotheek Vianen, maar zal blijven staan tot het af is.

Aansluitende activiteiten

Het project is opgezet in samenwerking met het Museum Vianen, waar van 23 juni tot 24 november de tentoonstelling Marcel Pinas – Isan Corinde – Hedendaagse kunst uit Suriname, Thema: Healing te zien is.

Vanaf 1 juli is op de bovenverdieping van de Bibliotheek Vianen een mini-tentoonstelling te zien in het verlengde van de tentoonstelling in het Museum. In de etalage is al een indruk te zien van deze tentoonstelling.