Geheugenkabinet

Een gezellige plek in de Bibliotheek met boeken, spellen en meer voor iedereen die meer wil weten over het geheugen of te maken heeft met dementie.

In de Bibliotheek IJsselstein en in de Bibliotheek Vianen.

Tijdens alle openingsuren van de Bibliotheek is het Geheugenkabinet open voor iedereen die meer wil weten over het geheugen. Van spel tot serieuze onderwerpen. Ook over plaatselijke activiteiten en organisaties rondom dit onderwerp. 

Van jong tot oud hebben we vragen over ons geheugen:

  • Hoe leren baby’s?
  • Hoe werkt het puberbrein?
  • Kun je je geheugen trainen?
  • Wat als je vergeetachtig wordt?

Voor antwoorden op al deze vragen kun je terecht bij het Geheugenkabinet. Je vindt er informatie, boeken, films en spellen over alles wat te maken heeft met het geheugen. Als je lid bent van de Bibliotheek, kun je de boeken en andere materialen gewoon lenen. 

Van spel tot serieuze onderwerpen

Het Geheugenkabinet beslaat het hele spectrum van onthouden en vergeten, van thema’s zoals begrijpen en fit houden van het geheugen, tot onderwerpen als dementie en mantelzorg.

Uit onderzoek blijkt dat mensen vanaf hun 59e wat vergeetachtig worden. Dat is heel normaal, maar kan leiden tot ongerustheid. In 2019 is meer dan de helft van de Nederlandse bevolking 50+ en dus zijn er steeds meer mensen met vragen over het geheugen, waarmee ze misschien niet zo snel naar een dokter stappen. Voor al deze mensen is er Het Geheugenkabinet, te vinden in de Bibliotheek.