Boekentips van Laura voor de zomer (4+)

Gepubliceerd op: 1 juli 2024 12:00

De zomervakantie is nu heel dichtbij! Onze leesmediaconsulent Laura tipt haar favoriete jeugdboeken om lekker te lezen deze zomer.

1. Walvissen aan wal - Nicholas Bland

Voor kinderen vanaf 4 jaar
"Prachtig prentenboek over milieuvervuiling. Op een dag gaan alle walvissen over de hele wereld aan wal. Niemand begrijpt waarom. Als een meisje het uiteindelijk vraagt, blijkt waarom ze dit doen. De zee zit vol met troep, veroorzaakt door de mensen. Dit boek nodigt je uit om in gesprek te gaan over milieuvervuiling en hoe we om zouden moeten gaan met onze planeet. De illustraties zijn schitterend en het verhaal is grappig geschreven. Want een walvis in het zwembad of in het restaurant is eigenlijk niet zo handig. Telkens is er weer een andere walvis te zien en dit boek is naast de waardevolle boodschap ook een feestje om uit voor te lezen."

2. Smaak! - Micaela Chirif

Voor kinderen vanaf 7 jaar
"Ontdek met dit boek dat proeven niet alleen met je tong kan. Fijn boek dat breed bespreekt wat smaak is. Proeven doe je naast met je tong ook met je ogen en neus. Proeft je eten anders in het gezelschap met wie je eet? Is er verschil met wat dieren proeven? Wat voor invloed heeft de temperatuur van je voeding op je smaak? Naast dat dit boek de verschillende smaken behandelt, gaat het ook wat dieper in op bepaalde voedingsmiddelen. Wat doet bijvoorbeeld de smaak van chocola als je er geen suiker aan toevoegt? Waar komt cacao vandaan? En wat voor invloed hebben dieren op het eten van rijpe vruchten? Hoe werken toegevoegde aroma's en heb je wel eens gehoord van de smaak unami? Zeer smaakvol boek!"

3. De grootste voetafdruk - Rob Sears

Voor kinderen vanaf 9 jaar
"Origineel, informatief boek voor de jeugd waarop onze bijdrage aan de klimaatverandering pijnlijk duidelijk wordt gemaakt. Vanuit een zeer origineel perspectief maken de broers Sears: schrijver Rob en illustrator Tom, met De grootste voetafdruk een heel fijn en informatief boek over klimaatverandering. Dit doen ze met de nodige humor en voorzien van hele toegankelijke illustraties. De korte stukken tekst lezen helder en begrijpelijk en maakt je als lezer, ondanks de humor, ook pijnlijk duidelijk hoe verkeerd we met onze aarde omgaan. Het verrassende perspectief komt door alle mensen op aarde samen te voegen tot de 'megamens' en daar de dieren, natuur en consumptiegedrag tegen af te zetten. Niet alleen hoe het nu is, maar ook hoe het was. Hierdoor word je wel even met de neus op de feiten gedrukt en het maakt je bijna moedeloos om dit allemaal in je eentje tegen te willen gaan. Maar gelukkig sluit het boek luchtig af met een bemoedigend woord."

4. De macht van Algas - Marco Kunst

Voor kinderen vanaf 10 jaar
"Fabuleus nieuw boek van deze topschrijver. Het is een geweldig wervelend en spannend verhaal dat zich in de toekomst afspeelt, namelijk Nederland in 2317. Het water is gestegen en van de Zeeuwse eilanden is alleen Walcheren niet overstroomd. Op een avond wordt het eiland geteisterd door een verwoestende storm, maar gelukkig zijn daar de technische hoogstandjes van het bedrijf van Algas die in no time het eiland voor erger weet te behoeden. Maar zijn de bedoelingen van Algas wel zo zuiver? Naomi, Bries, Lutijn en Wikke zetten alles op alles om hun vertrouwde eiland weer terug te krijgen. Wat een dijk van een boek. Avontuurlijk, verwonderlijk en met veel vaart vanuit verschillende perspectieven geschreven. Een boek waar je echt van alles mee kan: polarisatie, watersnoodramp, de toekomst van Nederland, klimaatverandering, machtsverhoudingen en ga zo maar door. Marco verstaat de kunst om je dichtbij de vele personages en verhaallijnen te laten komen zonder dat het oppervlakkig wordt. Een knappe prestatie. De kaart van Zeeland is zeker interessant om tijdens het lezen bij de hand te hebben en misschien ook een stukje Bløf om te luisteren."

5. Ghost: rent of vlucht hij voor zijn leven? - Jason Reynolds

Voor kinderen vanaf 11 jaar
"Ik tip twee frisse, sportieve, inclusieve jeugdboeken van Jason Reynolds die je meenemen in de wereld van hardlopen, vervelende thuissituaties, vriendschap, school, opgroeien in verschillende milieus en ontwikkelen. 

In Ghost zit de vader van de twaalfjarige Castle in de gevangenis omdat hij drie jaar geleden zijn moeder en hem probeerde neer te schieten. Ghost is zijn bijnaam en hoe hij hieraan komt zul je zelf moeten lezen. Bij toeval komt Ghost bij het hardloopteam van Coach terecht. Coach traint Ghost en vele anderen met bevlogenheid en helpt ook met een groot stuk persoonlijke ontwikkeling. Hij weet Ghost op het rechte pad te sturen en wanneer Ghost worstelt met de trauma's uit zijn verleden leert hij niet meer weg te rennen voor wie hij is, maar te rennen naar wie hij wil zijn."

6. Patina - Jason Reynolds

Voor kinderen vanaf 11 jaar
"Patina (Patty) haar vader is overleden en haar moeder heeft geen benen meer. Ze woont samen met haar zusje bij haar peetouders en gaat naar een elitaire school. Ze heeft talent voor hardlopen en traint ook bij Coach. Hij wil dat Patina gaat trainen voor de estafette, maar dan zal ze wel goed moeten kunnen samenwerken met haar team. Het trainen helpt Patina om los te komen van alle verantwoordelijkheden die ze voelt met de zorg voor haar zusje en moeder. Patina heeft de lat hoog liggen en is een vechter. Maar door haar liefhebbende familie leert ze langzaam ook los te mogen laten.

Twee fantastische boeken, geschreven in hele toegankelijke taal, waardoor je als jongere heel dichtbij de personages komt. Tikkie Amerikaans wel, logisch want de auteur is Amerikaans, maar het zette wel een bepaalde sfeer neer die mij wel beviel. Nu de Nederlandse vertaling afwachten van de delen Sunny en Lu..."

Laura's boekentips op een rijtje