Collega Laura tipt favoriete boeken (8+)

Gepubliceerd op: 29 juni 2023 09:41

De zomervakantie breekt alweer bijna aan en dat kan voor veel kinderen betekenen dat ze dan minder gaan lezen, waardoor hun niveau kan kelderen. Voorkom een leesdip deze zomer en stimuleer je kind om ook deze zomer lekker te blijven lezen. Lezen wordt nóg leuker met de boekentips van onze collega Laura. Zij tipt haar 5 favoriete leesboeken voor kinderen vanaf 8 jaar en ouder.

1. Vonk - Tim Tilley

"Wat heb ik genoten van de wereld van de Hobs. Dit zijn kleine boswezentjes die Wiek helpen te ontsnappen uit het vreselijke weeshuis Vonk, waar hij vastzit. Avontuur, liefde voor de natuur, een thuis vinden en voorzien van zwart-wit illustraties is dit een heerlijk boek om je mee te laten voeren."

2. De Tunnel - Anna Woltz

"Voor mij is dit nu al een klassieker! De 14-jarige Ella woont in Londen in 1940. Maandenlang wordt Londen gebombardeerd en Ella schuilt tijdens die aanvallen samen met ontelbaar anderen in de metrotunnels. Daar ontmoet ze drie andere jongeren. In deze nare tijden vinden ze elkaar in gezamenlijke interesses, in hun verschillen, in de wil om te overleven, elkaar kunnen vertrouwen en om elkaar te steunen. Een boek wat enorme indruk op mij heeft gemaakt. Het boek won in 2022 de Zilveren Griffel en is genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2023."

3. Heel de wereld wordt wakker - samengesteld door Jaap Robben

"Ik ben groot liefhebber van jeugdpoëzie en dit boek is dan ook echt een aanwinst voor mijn boekenkast thuis. Laat je niet tegenhouden door de dikte van dit boek, maar blader er doorheen en blijf stil staan bij de verrassende, mooie en grappige gedichten die in dit boek staan. Korte stukken tekst die veel te vertellen hebben. Onlangs werd het boek bekroond met een Zilveren Griffel."  

4. De reis van Syntax Bosselman - Arend van Dam

"Als liefhebber van geschiedenisboeken moet dit boek zeker op mijn tiplijstje staan.

Op 8 juni is er een gloednieuwe editie uitgekomen van dit boek over de slavernij. Op 1 juli 2023 vierden we dit jaar voor de 150ste keer Keti Koti: de afschaffing van de slavernij. Dit boek gaat over Syntax Bosselman die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek. Dit boek werd bekroond met zowel een Zilveren Griffel als de Thea Beckmanprijs. Het boek bestaat uit drie delen en de schrijver vertelt hoe dit boek tot stand is gekomen. De boeken van Arend van Dam zijn van mij groot favoriet. Het Archeon heeft een mooi animatiefilmpje gemaakt bij het boek."

5. Julia en de haai - Kiran Millwood Hargrave

"Een boek dat je verrast! Julia moet in de zomer in de vuurtoren wonen. Haar vader moet voor zijn werk in de vuurtoren zijn en het gezin verhuist die zomer naar een verlaten eiland. De moeder van Julia is zeebioloog en obsessief bezig met het vinden van de Groenlandse haai, die honderden jaren oud kan worden en misschien iets kan betekenen voor de geneeskunde. Julia voelt zich eenzaam en probeert haar weg te vinden op het kleine eiland. Haar gezin drijft uit elkaar en uiteindelijk besluit Julia zelf maar die Groenlandse haai te vinden. In het boek staan prachtige illustraties. Het is een heel mooi boek voor deze zomer."

Laura's boekentips op een rijtje