Tip van de Mediacoach: Is dat echt zo?
Bijna zeven op de tien Nederlanders maakt zich zorgen over de invloed van nepnieuws. Hoe kun je uitzoeken of informatie te vertrouwen is? De website 'is dat echt zo' helpt je.
Wat is nepnieuws?
Nepnieuws is misleidende en onjuiste informatie, die wordt verspreid om geld te verdienen of om je mening te beïnvloeden. Het is een vorm van desinformatie.
Desinformatie en nepnieuws kunnen vele vormen hebben: een nieuwsbericht op het internet, een foto of video die gedeeld wordt via sociale media of WhatsApp, of een verhaal dat je buurman heeft gehoord van iemand anders.
Grote invloed van nepnieuws
Ruim drie kwart van de Nederlanders denkt dat nepnieuws van grote invloed is op de informatie over het coronavirus en vaccinaties. De effecten op bijvoorbeeld de aanpak van het coronavirus, maatschappelijke debatten en democratische processen (bijvoorbeeld verkiezingen) worden steeds meer zichtbaar.
Onderzoek het zelf met: Is dat echt zo?
Wat kun jij doen?
Makers van nepnieuws proberen hun berichten zoveel mogelijk op echt nieuws te laten lijken. Twijfel je of je een bericht kan vertrouwen? Onderzoek het zelf:
- wie maakt het bericht?
- klopt deze foto wel?
- zit je in een filterbubbel?
- kun je hulp krijgen van factcheckers?
- en wat doe jij zelf?
Meer lezen in de online Bibliotheek
-
Peter Pomerantsev
-
Rob Wijnberg
-
Brittany Kaiser
Meer lezen
-
Annemarie Bon
-
Brittany Kaiser
-
Rob Oostveen
-
Rolf Dobelli