Voorlezen uit informatieve boeken

Gepubliceerd op: 5 juni 2024 12:00

Er zijn ontzettend veel verhalende informatieve boeken die geschikt zijn om voor te lezen in de klas. Ze zijn naast informatief ook goed voor de taalontwikkeling, bevatten vaak rijke teksten en ze zijn goed te koppelen aan zaakvakken. We hebben een mooie lijst samengesteld waarin we je tips geven hoe je de informatieve boeken kunt inzetten.

1. Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs. Kinderen komen veel te weten over dieren in dit boek, want deze dieren houden een spreekbeurt over een ander dier. Een humoristisch maar tegelijkertijd informatief boek wat zich uitstekend leent om uit voor te lezen. Uitgeverij Querido heeft leuke lessuggesties bij dit boek voor groep 6 t/m 8 gemaakt.

2. Over vroeger en nu - verhalen bij de canon

Dikke bundel met vijftig verhalen die je meenemen naar de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Met onder andere: hunebedden, de eerste spoorlijn, Michiel de Ruijter, slavernij, de Tweede Wereldoorlog en Vincent van Gogh. Een boek wat je er vaak bij kunt pakken!

3. Dit is een dictatuur

Ga je aan de slag met een thema als democratie? Dan is dit een boek om uit voor te lezen. Hoe is het om in een land te leven waar maar één persoon het voor het zeggen heeft? In dit boek wordt het kort en krachtig uitgelegd. In te zetten bij de middenbouw maar ook zeker bij de bovenbouw. Het boek nodigt uit tot een klassengesprek.

In de zesdelige VPRO-jeugdserie Timmyland onderzoekt Tim den Besten hoe je de baas wordt van je eigen land. In fictiescenes zie je 'het land van je dromen' steeds meer vorm krijgen en ondertussen ontdekt Tim de waarden van een democratie en een dictatuur.

Bekijk de VPRO-jeugdserie hier

4. Was de aarde vroeger plat?

Poëzie en informatieve gedichten die gaan over het filosoferen over tijd, ruimte en ontstaan? Het is allemaal bij elkaar gekomen in dit boek. Non-fictie in dichtvorm. Ruimte en tijd, ontstaan van leven, sterren en planeten zijn onderwerpen die aan bod komen en waar je goed met elkaar over kunt filosoferen. Door de gedichten worden prikkelende onderwerpen aangesneden door vragen die niet makkelijk te beantwoorden zijn. 

5. Overal feest!

Fijn voorleesboek voor de onderbouw over allerlei feesten over de wereld. Naast kerst, oud en nieuw en sinterklaas gaat het ook over Quatorze Julliet, het Holi festival of de dag van de doden. Goed in te zetten bij wereldoriëntatie en een thema als feestvieren.

6. De ware geschiedenis van Dancing Buffalo

Geweldig ondersteunend boek bij wereldoriëntatie. Via 46 verhalen word je meegenomen op een bijzondere reis langs de oorspronkelijke bewoners van onze aarde. Op de website van de leukste kinderboeken vind je een inspirerende lesbrief bij dit boek, geschikt voor groep 5 t/m 8.