Vanwege de verhuizing naar een nieuw pand is onze vestiging Leerdam van maandag 9 december tot en met woensdag 1 januari gesloten. Donderdag 2 januari opent de Bibliotheek op de nieuwe locatie: Meent 40 in Leerdam. 

Wat is kunstmatige intelligentie?

Gepubliceerd op: 24 januari 2022 17:39

Robot-grasmaaiers, zelfrijdende auto's, robots in de zorg en de chatbot van de klantenservice: allemaal maken ze gebruik van kunstmatige intelligentie. Hoe werkt dit en hoe ingrijpend is deze technologie?

Wat is KI of AI?

Kunstmatige Intelligentie (KI) of Artificiële Intelligentie (AI) is de intelligentie waarmee machines, computerprogramma's en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Zij imiteren hierbij het denkvermogen van de mens. De apparaten reageren op gegevens of informatie uit hun omgeving. Maar deze apparaten zijn zich niet bewust van de taken die ze uitvoeren. Ze volgen algoritmes (wiskundige formules) en herkennen patronen. Door te leren van hun eigen fouten, leveren de apparaten een beter resultaat. Je spreekt dan ook wel van Machine Learning.

Kunstmatige intelligentie uitgelegd: een gratis cursus voor iedereen

Sneller werken dankzij algoritmes

Algoritmes worden op allerlei plekken en manieren ingezet. Zo worden algoritmes gebruikt om nepnieuws op sociale media op te sporen. Aan de andere kant zorgen algoritmes voor juist makkelijker verspreiden van nepnieuws via bots of 'trollenlegers'. Gemeenten kunnen met behulp van algoritmes verkeersstromen in de gaten houden. En door algoritmes weet een zelfrijdende auto dat deze moet remmen als er een kind oversteekt.

Een voordeel...

Met algoritmes kan het aanbod op internet persoonlijker worden gemaakt. Wat jij tegenkomt op je tijdlijn en je zoekmachine, verschilt van wat iemand anders tegenkomt. Met algoritmes kunnen bedrijven slimmer reclame maken en specifieke aanbevelingen doen. En daardoor is het voor jou makkelijker om snel dingen te vinden die je waarschijnlijk interessant of leuk vindt.

Of juist een nadeel?

Vaak werken deze algoritmes op basis van aannames van de maker: als jij op YouTube naar ballet kijkt, zul je wel een meisje zijn. Of als je in die wijk woont, zul je wel veel geld verdienen. Deze aannames hoeven niet altijd te kloppen. Een kritiek op de makers van algoritmes is, dat ze niet vertellen wélke aannames ze doen. We kunnen dus ook niet zelf controleren of de uitkomst klopt. 
Algoritmes kunnen van invloed zijn op ons wereldbeeld. Sociale media zoals Facebook, Instagram en YouTube zetten algoritmes in om hun aanbod op jouw profiel af te stemmen. Je krijgt te zien wat volgens hen past bij jouw interesses en voorkeuren. Maar dat kan snel leiden tot een filter bubble: je krijgt nog maar weinig berichten te zien die anders zijn dan jouw voorkeur of mening.

Online basiscursus kunstmatige intelligentie voor het onderwijs

De AI-cursus is er ook in de vorm van een lespakket voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

Lees of luister in de online bibliotheek over kunstmatige intelligentie: