Taalmaatjes
Het Taalmaatjesproject is een vorm van taalcoaching waarbij een taalvrijwilliger en deelnemer 25 weken lang wekelijks afspreken om één-op-één te oefenen met taal.
Het Taalmaatjesproject is een vorm van taalcoaching waarbij een taalvrijwilliger en deelnemer 25 weken lang wekelijks afspreken om één-op-één te oefenen met taal.
De contactmomenten kunnen plaatsvinden in de Bibliotheek, een publieke ruimte of gewoon thuis. Het taalkoppel onderneemt ook uitstapjes om de oefeningen in de praktijk te brengen. De één-op-één aanpak maakt dat de taalcoaching op maat plaatsvindt, laagdrempelig is en het leerdoel van de deelnemer centraal staat. Zo krijgt hij of zij meer ervaring en zelfvertrouwen in het lezen, schrijven of spreken van de taal, zodat de deelnemer volwaardig kan deelnemen aan de maatschappij.
Maar liefst 1 op de 6 Nederlanders van 16 jaar en ouder heeft moeite met lezen en schrijven en is laaggeletterd. Dit zijn zowel mensen met Nederlands als moedertaal als mensen die het Nederlands als tweede taal hebben. Wanneer je de taal niet voldoende beheerst, is het lastig om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Het lezen van een brief van de gemeente, een bijsluiter van medicijnen of voorlezen aan de kinderen is dan moeilijk.
Als taalmaatje oefen je 1-op-1 met een taalvrager de Nederlandse taal in de praktijk. Je hebt persoonlijk contact met de deelnemer en begeleidt hem of haar bij het leren van de Nederlandse taal. Dit kan spreken, lezen of schrijven zijn.
Als coördinator begeleid je een groepje van vijf taalmaatjes én de deelnemers. Je zorgt dat de randvoorwaarden voor een succesvol traject op orde zijn, houdt contact met de vrijwilligers, organiseert intervisiebijeenkomsten en monitort de voortgang van de trajecten.